Opleiding

Zoek op onze site

 

Rijbewijs B

Ga voor machtiging naar: Mijn CBR

Vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen

Dankzij 2toDrive kun jij nu al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen. Vanaf je 17e mag je het praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Tot je 18e mag je rijden onder begeleiding van een coach. Wil jij ook meedoen? Lees meer op de site van 2toDrive: http://www.2todrive.nl/home/

 

Rijopleiding in Stappen (RIS)

De Rijopleiding in Stappen is een opleidingsmethodiek waarbij u stap-voor-stap leert rijden. Hiermee bent u beter voorbereid op deelname aan het verkeer.

Bij de Rijopleiding in Stappen gaat steeds een stap verder als u de vorige stap voldoende beheerst. De eerste stap bestaat meestal uit een huiswerkopdracht. De laatste stap is dat u iets geheel zelfstandig en in steeds wisselende situaties kunt uitvoeren. In totaal doorloopt u op deze manier 39 ‘gebruiksaanwijzingen’ (scripts), verdeeld over vier modules.

Iedere module wordt afgesloten met een toets. Na afronding van de eerste twee modules worden uw kennis en vaardigheden getoetst. Een rij-instructeur van uw eigen vertrouwde rijschool neemt deze toetsen af. In de derde toets kunt u kennismaken met de gang van zaken bij het CBR en alvast wennen aan de examensituatie. De examinator geeft u tips ter verbetering. Bovendien kunt u voor de auto vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres van het praktijkexamen. Verder komen in deze toets de onderdelen Zelfstandig rijden en Zelfreflectie aan de orde.

De vierde en laatste toets is het praktijkexamen bij het CBR.

In de RIS krijgt u ook huiswerk mee. Het is de bedoeling dat u zich thuis op uw rijlessen voorbereidt. De tijd die dat vraagt, is voor iedereen verschillend.

 

De voordelen op een rijtje
  • Fors hoger slagingspercentage
  • Hoge kwaliteit van de rijopleiding
  • Stap-voor-stap aanpak
  • Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
  • Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart

 

Opfriscursus

Automobilisten kunnen bij ons terecht voor het bijspijkeren van de kennis over verkeersregels en om de rijstijl onder de loep te nemen.

 

Rijtest

Afhankelijk van uw situatie nodigt het CBR u uit voor een rijtest
Een rijtest is bedoeld om in de praktijk te beoordelen of iemand op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kan deelnemen. Een rijtest is nodig bij bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen. Dit beoordeelt het CBR op basis van uw Eigen verklaring en informatie van de medisch specialist. Als een rijtest in uw situatie nodig is, krijgt u hiervoor een uitnodiging van het CBR. Hier staat in of u met uw eigen auto mag komen of met een lesauto. Omdat voor de beoordeling van uw rijgeschiktheid actuele medische gegevens nodig zijn, moet de rijtest binnen drie maanden na de uitnodiging plaatsvinden.
 
Afspraak inplannen
Wanneer u de rijtest met een lesauto moet doen, kunt u zelf een afspraak maken via een rijschool. In de uitnodiging staat hoe u dit doet. 
Wanneer u de rijtest met uw eigen auto doet, kunt u de rijtest reserveren via Mijn CBR. U kunt dan de datum, tijd en locatie zelf kiezen.
Tip: lees voor het reserveren de ‘Rijtest voorwaarden’ goed door.
 
Afspraak verzetten
Een gereserveerde rijtest verzetten naar een later tijdstip kan tot 7 dagen vóór de datum van de rijtest. Binnen 7 dagen voor de rijtestdatum kan de afspraak alleen vervroegd worden als hier een beschikbare datum voor is.
Kunt u echt niet komen? Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of een begrafenis heeft? Bel ons dan.
 
Kosten rijtest
U betaalt geen kosten voor de rijtest. Moet u een lesvoertuig huren voor de rijtest? Dan betaalt u die kosten zelf. Vraag bij de rijschool na wat de kosten hiervoor zijn. 
 
Wat kunt u verwachten?
Na een korte kennismaking gaat u met de deskundige van het CBR de weg op voor de rijtest. Tijdens de rit kijkt de deskundige of u het voertuig op verantwoorde wijze kunt bedienen en besturen en of u goed reageert in verschillende verkeerssituaties. De deskundige toetst uw rijgeschiktheid op een aantal punten, bijvoorbeeld:
  • Bent u in staat om het voertuig veilig en verantwoord te bedienen?
  • Bent u in staat om uw omgeving voldoende waar te nemen, eventueel met behulp van de verplicht aanwezige spiegels? 
  • Bent u in staat om het voertuig verantwoord te besturen? 
  • Reageert u veilig en adequaat op het verkeer om u heen?
  • Kunt u de belangrijkste verkeersregels nog voldoende toepassen?
Hoe de test precies wordt ingericht, hangt af van uw medische situatie. Dit wordt met u besproken tijdens de kennismaking.
 
Resultaat van de rijtest
Na afloop van de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. Vaak is één rijtest voldoende voor de beoordeling van uw rijgeschiktheid, soms zijn er meerdere rijtesten nodig. Zodra het resultaat van de rijtest is verwerkt, ontvangt u schriftelijk ons besluit over uw rijgeschiktheid.
 
Rijden met gezondheidsproblemen of een beperking
In veel gevallen mag u (blijven) rijden. Met sommige gezondheidsproblemen of beperkingen niet. Of u moet bepaalde maatregelen nemen om te mogen rijden. Bijvoorbeeld een bril dragen. Of uw auto laten aanpassen.
De meest voorkomende gezondheidssituaties hebben wij voor u op een rij gezet: Mag ik rijden als...
 
Auto of motor aanpassen
De deskundige van het CBR stelt vast welke aanpassingen voor u noodzakelijk zijn om te mogen (blijven) rijden. Hierbij wordt gekeken naar uw fysieke mogelijkheden. Wij raden u aan om altijd te wachten op de beslissing van het CBR over uw rijgeschiktheid, voordat u aanpassingen aan uw voertuig laat doen.
Meer over aanpassingen aan een auto: www.autoaanpassers.nl
Meer over aanpassingen aan een motor: www.mmvg.nl
 
Rijles in een aangepast voertuig
U kunt ook rijlessen nemen en examen doen in een aangepaste auto. Er zijn rijscholen die hierin gespecialiseerd zijn. Zie: www.cbr.nl/aangepasteauto
 
logo